kołczu

kołczu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 77]

Zupa rybna z Syrakuz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tą pożywną zupę podaje się z grzankami z białego pieczywa.

Zupa rybna z Syrakuz

Składniki:

Zupa rybna z Syrakuz

 

  • 1 kg morskich ryb
  • 1 kg owoców morza (krewetki, kalmary, mątwy, przegrzebki)
  • 0,5 pomidorów (mogą być też w zalewie)
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3,4 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 gałązka selera naciowego z listkami
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • liść laurowy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z Syrakuz
Ryby i owoce morza oczyszczamy z ości, szkieletów i skorupek. Kroimy na kawałki i wkładamy do garnka, najlepiej glinianego. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, cebulę pokrojoną w plasterki, obrany czosnek, selera w plasterkach i liść laurowy. Zalewamy winem i uzupełniamy wodą tak, aby płyn lekko przykrył składniki. Doprawiamy solą, dodajemy świeżo mielonego pieprzu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Jeśli nie mamy glinianego garnka możemy doprowadzić zupę do wrzenia, a potem przykryć i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Podawać z grzankami. Smacznego!