kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zupa rybna z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do zupy rybnej z warzywami zamiast kalafiora możemy włożyć kawałki selera.

Zupa rybna z warzywami

Składniki:

Zupa rybna z warzywami

 

  • 2 porcje
  • 25 dag morskiej ryby
  • 2 marchwie
  • Kilka cząstek kalafiora
  • 15 dag obranej dyni
  • 1 średnia cebula
  • Kilka suszonych owoców kolendry
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • Sok
  • Skórka z połowy cytryny
  • 1 żółtko
  • 1 dl mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z warzywami
Pokrojoną marchew i dynię oraz cząsteczki kalafiora wkładamy do 8-9 dl zimnej wody wraz z cebulą i gotujemy. Po pewnym czasie dodajemy kolendrę i związaną w pęczek zieloną pietruszkę. Gdy warzywa są półmiękkie, wkładamy pokrojoną w kostkę, uprzednio posoloną rybę oraz utartą skórkę z cytryny i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy żółtko, wymieszane z mlekiem i mąką na gładką masę. Przed podaniem zupę doprawiamy sokiem z cytryny.