Sposób przygotowania:
Zupa rybna ze szczawiu i cydru
Pokroić pora w talarki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć aż do zeszklenia. Wlać cydr i zagotować. Dodać wywar, zamieszać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Posolić i dodać listek laurowy. Uważnie z solą – jeśli używamy gotowego bulionu z kostki to soli nie dodawać. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Mąkę wsypać do małej miseczki. Ucierać bardzo powoli z kilkoma łyżkami mleka, tak aby powstała gęsta masa.
Grudki rozcierać na ściankach naczynia. Nadal mieszając, dolewać więcej mleka, dopóki nie utworzy się gładka maź o konsystencji gęstej śmietany. Dodać do gotującej zupy i cały czas mieszając gotować 5 minut.
Dodać resztę mleka i połowę śmietany. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Posiekać i wymieszać z resztą śmietany. Połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w kostkę rybę rybę. Gotować przez parę minut aż żabnica zetnie się, a dorsz zacznie rozpadać. Doprawić i podawać.
Grudki rozcierać na ściankach naczynia. Nadal mieszając, dolewać więcej mleka, dopóki nie utworzy się gładka maź o konsystencji gęstej śmietany. Dodać do gotującej zupy i cały czas mieszając gotować 5 minut.
Dodać resztę mleka i połowę śmietany. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Posiekać i wymieszać z resztą śmietany. Połączyć z zupą. Dodać pokrojoną w kostkę rybę rybę. Gotować przez parę minut aż żabnica zetnie się, a dorsz zacznie rozpadać. Doprawić i podawać.