Sposób przygotowania:
Kapuśniak na wywarze ze schabu
Mięso umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie zbierać burzowiny.
Gdy wywar się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy i grzybka. Zmniejszyć nieco ogień i gotować około pół godziny.
Kapustę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej ( 2 łyżki). Smażyć około 10-12 minut, często mieszając aby się nie przypaliło.
Cebulę pokroić w małą kostkę, przełożyć na patelnię z resztą rozgrzanego oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w talarki kiełbasę wraz z czosnkiem. Smażyć około 7-8 minut.
Do gotującego się wywaru wrzucić talarki marchewki, pietruszki i pora. Zagotować i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć mięso a do garnka przerzucić kapustę oraz kiełbasę z cebulą. Gotować ostatnie 10 minut. Skosztować, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
* z ugotowanego schabu można przygotować farsz do pierogów czy krokietów. Można również posmarować go mieszanka przypraw i oleju i podpiec kilkanaście minut w piekarniku i będzie pyszna wędlina na kanapki. Smacznego.
Gdy wywar się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy i grzybka. Zmniejszyć nieco ogień i gotować około pół godziny.
Kapustę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej ( 2 łyżki). Smażyć około 10-12 minut, często mieszając aby się nie przypaliło.
Cebulę pokroić w małą kostkę, przełożyć na patelnię z resztą rozgrzanego oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w talarki kiełbasę wraz z czosnkiem. Smażyć około 7-8 minut.
Do gotującego się wywaru wrzucić talarki marchewki, pietruszki i pora. Zagotować i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć mięso a do garnka przerzucić kapustę oraz kiełbasę z cebulą. Gotować ostatnie 10 minut. Skosztować, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
* z ugotowanego schabu można przygotować farsz do pierogów czy krokietów. Można również posmarować go mieszanka przypraw i oleju i podpiec kilkanaście minut w piekarniku i będzie pyszna wędlina na kanapki. Smacznego.