monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kapuśniak na wywarze ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy na dworze chłodno i ciemno, mamy ochotę na kwaśne i tłuste jedzonko. Tym razem proponuję zupę- kapuśniak gotowany na mięsie. Zapraszam:)

Kapuśniak na wywarze ze schabu

Składniki:

Kapuśniak na wywarze ze schabu

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wywarze ze schabu
Mięso umyć, osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie zbierać burzowiny.

Gdy wywar się zagotuje dodać ziele angielskie, liść laurowy i grzybka. Zmniejszyć nieco ogień i gotować około pół godziny.

Kapustę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej ( 2 łyżki). Smażyć około 10-12 minut, często mieszając aby się nie przypaliło.

Cebulę pokroić w małą kostkę, przełożyć na patelnię z resztą rozgrzanego oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w talarki kiełbasę wraz z czosnkiem. Smażyć około 7-8 minut.

Do gotującego się wywaru wrzucić talarki marchewki, pietruszki i pora. Zagotować i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjąć mięso a do garnka przerzucić kapustę oraz kiełbasę z cebulą. Gotować ostatnie 10 minut. Skosztować, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

* z ugotowanego schabu można przygotować farsz do pierogów czy krokietów. Można również posmarować go mieszanka przypraw i oleju i podpiec kilkanaście minut w piekarniku i będzie pyszna wędlina na kanapki. Smacznego.