mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa rzodkiewkowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna, typowo wiosenna zupka, której podstawowym składnikiem jest rzodkiewka i serek topiony.

Zupa rzodkiewkowo-serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowo-serowa

 

  • 2 l wywaru mięsno-warzywnego (wystarczy 1 udko z kurczaka)
  • włoszczyzna
  • 3 ziemniaki
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g serka topionego (smak śmietankowy)
  • posiekany koperek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowo-serowa
Gotujemy wywar mięsno-warzywny, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Obrane i umyte rzodkiewki ścieramy na tarce na dużych oczkach i smażymy krótko na maśle. Wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy topiony serek śmietankowy i mieszamy, aż się rozpuści (łatwiej jest wymieszać w osobnym naczyniu, a potem dodać do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.
Zupa rzodkiewkowo-serowa
Etap 1
Zupa rzodkiewkowo-serowa
Etap 2
Zupa rzodkiewkowo-serowa
Etap 3
Zupa rzodkiewkowo-serowa
Etap 4