Zupa serbska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna zupa regionalna z mięsem i makaronem

Zupa serbska

Składniki:

Zupa serbska

 

  • Składniki:
  • Pomidory 1000g
  • Cebula 150g
  • Oliwa 50g
  • Czosnek 10g
  • Pietruszka -nać 15g
  • Mięta suszona 1g
  • Ryż 200g
  • Makaron spaghetti 300g
  • Mięso z drobiu gotowane 300g
  • Ozór gotowany 200g
  • Ser żółty-starty 30g
  • Rosół z mięsa

Sposób przygotowania:

Zupa serbska
Przygotowanie: Pomidory i cebulę drobno posiekaną,podduszone w oliwie z oliwek i czosnek,posiekaną natkę pietruszki i liście suszonej mięty zalać rosołem z mięsa lub wywaru z warzyw i kości. Gdy zupa zacznie się gotować,dodać wypłukany ryż,gotować dalej na małym ogniu 40-50 minut.Następnie dodać połamane kawałki spaghetti,mięso z kury pokrajane w kostkę i ozór pokrajany w paski. Gdy ryż oraz spaghetti będą miękkie,należy zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem.Na talerzach posypać zupę tartym serem.