Zupa serowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna i lekka zupa, którą można podać na wiele sposobów.

Zupa serowa

Składniki:

Zupa serowa

 

  • marchew
  • pietruszka - korzeń
  • seler - pół
  • cebula
  • czosnek - ząbek
  • jogurt naturalny - pół małego kubeczka
  • mleko - ok. 1/4 szklanki
  • serek topiony (200g) - ja użyłam Lactima - Hollander
  • sól
  • ziele angielskie i liść laurowy - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Zupa serowa
Wlej do garnka zimną wodę (ok. 2l), dodaj do niej marchewkę, pietruszkę (korzeń), seler, pokrojoną w grube plastry cebulę, zgnieciony ząbek czosnku, dwie kulki ziela angielskiego i liść laurowy. Posól. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Gotowy bulion przecedź i odstaw. Marchewkę pokrój w plasterki i na razie odłóż na bok. Do innego garnuszka wlej jogurt i mleko, dodaj do tego rozdrobniony serek topiony i podgrzewaj aż do uzyskania gładkiej masy. Serową masę dodaj do ciepłego bulionu mieszając. Do zupy dodaj marchewkę, całość podgrzej i smacznego :) Ja zupę serową podałam z rozdrobnioną mozarellą i pietruszką. Jeśli chcesz, aby była bardziej pożywna możesz zrobić grzanki, lub podać z makaronem czy ryżem.