Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Zupa serowo cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna zupa cebulowa o serowym posmaku

Zupa serowo cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowo cebulowa

 

  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • 200 gram sereka topionego
  • 50 gram sera zółtego
  • 1 łyżka warzywka suszonego
  • 1 kostka rosolowa
  • 100 gram szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 50 gram grzanek ptysiowych

Sposób przygotowania:

Zupa serowo cebulowa
Do garnka nalewamy bulion lub korzystamy z kostki rosołowej podgrzewamy go. Wtedy Dodajemy warzywka suszone i zagotowujemy całość. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki, obieramy czosnek. Wszystko blenderujemy na gładką masę. Cebulę smażymy na patelni wraz z pokrojoną w kostkę szynką. Do kubka nakładamy serek topiony, dolewamy drugie tyle wywaru i mieszamy. Nalewamy całość do wywaru. Dodajemy kilka łyżek wywaru do szklanki, dosypujemy mąkę, ucieramy i zagęszczamy zupę. Posypujemy z grzankami ptysiowymi oraz startym serem żółtym tuż przed podaniem. Smacznego :)
Zupa serowo cebulowa
W blenderze miksujemy cebulę białą dość drobno
Zupa serowo cebulowa
Podsmażamy cebulę z szynką pokrojoną w kostkę na patelni
Zupa serowo cebulowa
Do zupy korzystamy z serka topionego w formie kiełbasek bo taki jest bardziej miękki
Zupa serowo cebulowa
Zupę zagęszczamy za pomocą mąki rozrobionej w wywarze