Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Zupa słodko-kwaśna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

coś z orientalnej kuchni......

Zupa słodko-kwaśna

Składniki:

Zupa słodko-kwaśna

 

  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki marchewki, pokrojonej w paseczki
  • 1/4 szklanki rzepy, pokrojonej w paseczki
  • 1/4 szklanki różyczek brokuła
  • 1/4 szklanki chińskich grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki tofu, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki ogórków marynowanych pokrojonych w paseczki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa słodko-kwaśna
Oba wywary zagotować w rondlu. Zmniejszyć płomień. Dusić 10 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać oba rodzaje oleju. Podsmażyć warzywa i czosnek przez około 2 minuty, aż stanę się miękko-kruche. Odstawić. Do wywarów dodać ocet i sos sojowy. Gotować przez 5 minut. Dodać podsmażone warzywa, tofu i ogórki. doprawić do smaku. Podawać.
Inny wariant: wywar warzywny można zastąpić sokiem pomidorowym a chińskie grzyby, grzybami ostrygowymi.