Sposób przygotowania:
Zupa śródziemnomorska
Warzywa strączkowe należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. -Marchew i seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę. -Cebulę posiekać i poddusić na łyżce oliwy w garnku ,w którym będzie gotowała się zupa. - Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy/pod koniec gotowania wyjąć/. -Warzywa krótko podsmażyć, dodać namoczoną, odsączoną mieszankę, po czym zalać gorącą wodą w takiej ilości by przykrywała warzywa/ wodę należy uzupełnić w trakcie gotowania, aż do otrzymania żądanej gęstości zupy/. - Gotować do miękkości fasoli/ ok.30-40/ min. -W czasie gotowania niektóre warzywa , głównie soczewica, która gotuje się najszybciej, rozpadnie się, dzięki czemu dodatkowo , naturalnie zagęści zupę. - Zupę należy od czasu do czasu mieszać aby zapobiec jej przypaleniu. -Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. -Jeśli ktoś lubi zupę można zmiksować w całości lub częściowo. -Zupę udekorować świeżymi listkami majeranku, można posypać parmezanem/ wrzuciłam małe kawałki sera /.