Sposób przygotowania:
Zupa świeżych ogórków z kluseczkami
Zupa:
Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć. Następnie pokroić w drobną kostkę. Pora opłukać,osuszyć i także pokroić w mała kosteczkę.
Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić warzywa i gotować dalej.
Ogórki obrać,umyć i osuszyć, Przekroić na pół i wydrążyć nasiona i odrzucić je. Resztę ogórka pokroić pod kątem na kawałki o grubości około 0,5 cm. W rondelku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić ogórki. Smażyć je aż będę szkliste co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. W między czasie koperek opłukać,osuszyć i pokroić drobno.
Gdy ogórki się już zeszklą przełożyć je do zupy,dodać koperek i gotować jeszcze około 7-8 minut. Zdjąć z ognia. W szklance wywaru wymieszać śmietanę,wlać do garnka i zamieszać.
Kluseczki:
Do miski wsypać mąkę,dodać jajko sól i koperek. Dodać 2 łyżki wody i wstępnie wymieszać aby nie było grudek. Gdyby mieszanie było utrudnione dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i dokończyć mieszanie.
W garnku zagotować wodę z solą i bokiem łyżeczki nabierać porcję ciasta i kłaść na wrzątek. Gotować od wypłynięcia około 2 minuty. Odcedzić.
Do bulionówki przełożyć kluseczki i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
Marchewkę i pietruszkę obrać i umyć. Następnie pokroić w drobną kostkę. Pora opłukać,osuszyć i także pokroić w mała kosteczkę.
Do garnka wlać wodę,dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić warzywa i gotować dalej.
Ogórki obrać,umyć i osuszyć, Przekroić na pół i wydrążyć nasiona i odrzucić je. Resztę ogórka pokroić pod kątem na kawałki o grubości około 0,5 cm. W rondelku rozgrzać oliwę z masłem i wrzucić ogórki. Smażyć je aż będę szkliste co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. W między czasie koperek opłukać,osuszyć i pokroić drobno.
Gdy ogórki się już zeszklą przełożyć je do zupy,dodać koperek i gotować jeszcze około 7-8 minut. Zdjąć z ognia. W szklance wywaru wymieszać śmietanę,wlać do garnka i zamieszać.
Kluseczki:
Do miski wsypać mąkę,dodać jajko sól i koperek. Dodać 2 łyżki wody i wstępnie wymieszać aby nie było grudek. Gdyby mieszanie było utrudnione dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i dokończyć mieszanie.
W garnku zagotować wodę z solą i bokiem łyżeczki nabierać porcję ciasta i kłaść na wrzątek. Gotować od wypłynięcia około 2 minuty. Odcedzić.
Do bulionówki przełożyć kluseczki i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
cris
monikaT83
edytaha
monikaT83
Netka
alaaa