cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

prezpis na zupę szczawiową na mięsie

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • ½ kg mięsa lub kości rosołowych,
  • słoiczek lub dwie garście świeżego szczawiu,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki masła,
  • ćwiartka śmietany,
  • pół łyżki mąki,
  • szklanka ryżu lub 4 bułki,
  • 1-2 jaja ugotowane na twardo,
  • 2 litry wody,
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa

Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Szczaw umyć, przebrać i drobno posiekać. Udusić w rondelku z masłem. Rosół przecedzić, dodać szczaw. Śmietanę wymieszać z mąką i żółtkiem. Zagotować i odstawić z ognia. Osobno ugotować ryż na sypko. Dodać pokrojone w drobną kosteczkę jajka.


Zamiast ryżu można podać grzanki.