Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa
Jeżeli masz świeży szczaw to umyj go, posiekaj i duś na maśle przez kilka minut. Jeżeli konserwowy to od razu dusimy go na masełku pod przykrywką. Włoszczyznę również obieramy i myjemy. Zalewamy ja 1,5 litra wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na małym ogniu od chwili zagotowania ok. 40 min lub do momentu gdy warzywa już będą miękkie. Potem wywar należy odcedzić i dodać do niego uduszony szczaw., Zagotować. Śmietankę mieszamy z mąką ( jeżeli lubisz mocno gęste zupy dodaj więcej mąki) wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Ostatnią rzeczą są przyprawy. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo lub też jak kto lubi wraz z ziemniakami z cebulką.