Sposób przygotowania:
Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidoremMięso:
Umyte i osuszone mięso pozbawić tłuszczu i lekko rozbić tłuczkiem. Do nylonowego woreczka wlać olej, dodać sól, pieprz i bazylię. Włożyć mięso, zakręcić woreczek i obrócić kilka razy aby mięso pokryło się marynatą. Odłożyć na noc do lodówki.
Farsz:
Szczaw umyć i osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku i zostawić na kolejne 5 minut aby nadmiar wody odpłynął.
ETAP 3:
Przełożyć na deskę i drobniutko posiekać. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Pomidor:
Pomidora sparzyć i dokładnie zdjąć skórkę. Przekroić na 4 części i przełożyć do blendera. Dodać obrane listki koperku i natki. Wlać ocet balsamiczny i doprawić solą. Zblednować na gładka masę.
Wykonanie:
Mięso wyjąć z woreczka i rozsmarować na nim szczawiowy farsz. Zabezpieczyć wykałaczkami i przełożyć do małego naczynia do zapiekania.
ETAP 6:
Zalać salsą pomidorową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. piec około 25-30 minut. Przed podaniem delikatnie wyjąć wykałaczki.
Smacznego!