monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podczas diety nie jesteśmy skazani tylko na pierś indyczą czy z kurczaka, udziec też jest dla nas, oczywiście bez skóry i zbędnego tłuszczu:) moja propozycja ze szczawiem i pomidorem jest naprawdę pyszna i niezbyt kaloryczna.

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem

 

  • 1 mały udziec z kurczaka bez skóry-ok.90-100 g
  • 30 g szczawiu
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 pomidor- ok. 120 g
  • 1 gałązka natki
  • 1 gałązka koperku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Marynata do kurczaka:
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem

Mięso:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
mięso włożyć do woreczka z przygotowaną marynatą

Umyte i osuszone mięso pozbawić tłuszczu i lekko rozbić tłuczkiem. Do nylonowego woreczka wlać olej, dodać sól, pieprz i bazylię. Włożyć mięso, zakręcić woreczek i obrócić kilka razy aby mięso pokryło się marynatą. Odłożyć na noc do lodówki.

Farsz:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5 minut

Szczaw umyć i osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku i zostawić na kolejne 5 minut aby nadmiar wody odpłynął.

ETAP 3:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
do rozdrobnionego szczawiu dodać czosnek i wymieszać

Przełożyć na deskę i drobniutko posiekać. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

Pomidor:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
do blednera przełożyć obrabego pomidora razem z ziołami

Pomidora sparzyć i dokładnie zdjąć skórkę. Przekroić na 4 części i przełożyć do blendera. Dodać obrane listki koperku i natki. Wlać ocet balsamiczny i doprawić solą. Zblednować na gładka masę.

Wykonanie:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
na płat mięsa rozsmarować szczawiowy farsz

Mięso wyjąć z woreczka i rozsmarować na nim szczawiowy farsz. Zabezpieczyć wykałaczkami i przełożyć do małego naczynia do zapiekania.

ETAP 6:

Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem
mięso zalać przygotowanym pomidorem i piec w 200 st

Zalać salsą pomidorową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. piec około 25-30 minut. Przed podaniem delikatnie wyjąć wykałaczki.
Smacznego!