Sposób przygotowania:
Zupa szczypiorkowa z jajem
Ugotować wywar na rosół z nóżki drobiowej, dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę, zioła świee lub suszone oraz przyprawy zapachowe.
Szczypiorek opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 min. potem przecedzić wywar przez sitko miękkie do drugiego mniejszego garnka. Szczypior zaś posiekać i przetrzeć przez sitko pałką wraz z miękką włoszczyzną lub nawet zblendować całość jednocześnie trzymając zupę na gazie.
Następnie wypakować i rozpuścić w zupie serek topiony naturalny i zamieszać, by grudek nie zostawić. Wyłączyć i doprawić szczyptą soli, pieprzem cytrynowym lub ziołowym.
Jako dodatek ugotować jajka na twardo lub w koszulkach przez 4 min. i podawać je podczas nalewania zupy do talerzy.
Szczypiorek opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 min. potem przecedzić wywar przez sitko miękkie do drugiego mniejszego garnka. Szczypior zaś posiekać i przetrzeć przez sitko pałką wraz z miękką włoszczyzną lub nawet zblendować całość jednocześnie trzymając zupę na gazie.
Następnie wypakować i rozpuścić w zupie serek topiony naturalny i zamieszać, by grudek nie zostawić. Wyłączyć i doprawić szczyptą soli, pieprzem cytrynowym lub ziołowym.
Jako dodatek ugotować jajka na twardo lub w koszulkach przez 4 min. i podawać je podczas nalewania zupy do talerzy.
gotowanie