marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa szczypiorkowa z jajem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupy z zieleniny takiej jak szczaw, szczypior, rzeżucha, czy brokuły są zdrowe, pożywne, a przy tym dietetyczne. Trzeba tylko uważać, by nie przedobrzyć z zawiesiną, czy śmietaną, solą, za to dodać dużo ziół oraz pieprz cytrynowy.

Zupa szczypiorkowa z jajem

Składniki:

Zupa szczypiorkowa z jajem

 

  • 1 udko kurze średnie,
  • pęczek włoszczyzny (lubczyk, marchew, korzeń pietruszki, seler),
  • pęczek świeżych ziół lub roztartych suszonych,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 1 serek topiony naturalny,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy,
  • szczypta soli,
  • 1,5 l.wody,
  • 6 dużych jaj wiejskich.

Sposób przygotowania:

Zupa szczypiorkowa z jajem
Ugotować wywar na rosół z nóżki drobiowej, dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę, zioła świee lub suszone oraz przyprawy zapachowe.

Szczypiorek opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 min. potem przecedzić wywar przez sitko miękkie do drugiego mniejszego garnka. Szczypior zaś posiekać i przetrzeć przez sitko pałką wraz z miękką włoszczyzną lub nawet zblendować całość jednocześnie trzymając zupę na gazie.

Następnie wypakować i rozpuścić w zupie serek topiony naturalny i zamieszać, by grudek nie zostawić. Wyłączyć i doprawić szczyptą soli, pieprzem cytrynowym lub ziołowym.

Jako dodatek ugotować jajka na twardo lub w koszulkach przez 4 min. i podawać je podczas nalewania zupy do talerzy.

gotowanie


Tagi:

zioła