Sposób przygotowania:
Zupa szparagowa
Szparagi obrać, dokładnie umyć, odkroić końcówkę z jednej i drugiej strony. Marchewki, seler, por, pietruszkę obrać, przemyć, pokroić na mniejsze części, a następnie zagotować w wodzie.
Cebulę obrać, umyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i dodać do zagotowanego wywaru. Do zagotowanego wywaru dodać również szparagi. Całość gotować na niedużym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu wywar odcedzić, a ugotowane szparagi dobrze zmiksować i ponownie dodać do wywaru. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz cukrem i dodać gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać w około 1/4 szklanki wody i dodać do zupy, a później jeszcze zagotować. Zupę zagęścić jeszcze śmietaną. Zupę można podawać z grzankami albo ptysiami. Smacznego!
Cebulę obrać, umyć zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i dodać do zagotowanego wywaru. Do zagotowanego wywaru dodać również szparagi. Całość gotować na niedużym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu wywar odcedzić, a ugotowane szparagi dobrze zmiksować i ponownie dodać do wywaru. Całość doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz cukrem i dodać gałkę muszkatołową. Mąkę wymieszać w około 1/4 szklanki wody i dodać do zupy, a później jeszcze zagotować. Zupę zagęścić jeszcze śmietaną. Zupę można podawać z grzankami albo ptysiami. Smacznego!