oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Zupa szparagowa na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać najlepiej z groszkiem ptysiowym.

Zupa szparagowa na mleku

Składniki:

Zupa szparagowa na mleku

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa na mleku
Szparagi umyć starannie i oczyścić. Kilka główek ugotować oddzielnie w całości w małej ilości osolonej wody. Resztę drobno pokrajać i po wyjęciu główek ugotować w tej samej wodzie do miękkości. W oddzielnym naczyniu przygotować zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić ją gorącym gotowanym mlekiem. Szparagi przetrzeć i połączyć z mlekiem. Zagotować, posolić i posłodzić do smaku. Do zupy włożyć ugotowane w całości główki szparagów. podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.