2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa szparagowo-porowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Delikatna zupa szparagowo-porowa na bulionie ze skrzydełek podana z grzankami, zachwyca smakiem, zadowoli najbardziej wybredne podniebienia, pyszna!

Zupa szparagowo-porowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa szparagowo-porowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowo-porowa

ETAP 1:

Zupa szparagowo-porowa
na skrzydełkach i warzywach gotujemy bulion do zupy

Skrzydełka myjemy, marchewkę i pietruszkę obieramy, płuczemy, zalewamy wodą około 1,5 litra i gotujemy 25 minut wywar, solimy do smaku.

ETAP 2:

Zupa szparagowo-porowa
na maśle podduszamy por po czym dodajemy pokrojone szparagi

Szparagi blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku z dodatkiem małej ilości cukru, odcedzamy, kroimy na kawałki, por kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy por szklimy 2 minuty, po czym wrzucamy szparagi.

ETAP 3:

Zupa szparagowo-porowa
gotowa zupa po zabieleniu smietaną przed podaniem

Całość zalewamy ugotowanym wcześniej gorącym bulionem, doprawiamy do smaku wrzucamy topiony serek i gotujemy około 10 minut. Przed końcem gotowania zupę zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami z chleba tostowego.