Sposób przygotowania:
Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eliprzygotowaniue wywaru
Korpus z kurczaka umyć i włożyć do garnka. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i dodać do garnka. Całość zalać wodą i dodać liście laurowe,ziele angielskie i sól do smaku.
Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjąć warzywa i porcję rosołową. Ugotowany wywar przecedzić przez sitko.
przygotowanie zupy
Z porcji rosołowej od kości i skóry oddzielić mięso i je pokroić.
przygotowanie warzyw
Wyjęte z wywaru warzywa pokroić. Osobno marchewkę,osobno pietruszkę i seler.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać z łupinek,umyć,pokroić w kostkę,zalać połową wywaru i ugotować do miękkości.
przygotowanie zupy ziemniaczanej
Do miękkich ziemniaków dodać połowę mięsa i marchewkę. Całość zmiksować w malakserze lub blenderem i doprawić majerankiem,pieprzem,gałką muszkatołową i maggi do smaku.
przygotowanie zupy szpinakowej
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Szpinak włożyć do garnka,wlać resztę wywaru,czosnek i gotować 20 minut.
przygotowanie zupy szpinakowej cd
Do ugotowanego szpinaku dodać pół litra ugotowanych ziemniaków,pietruszkę,seler,resztę mięsa i zmiksować w malakserze lub blenderem. Zupę przyprawić do smaku gałką muszkatołową,pieprzem i ewentualnie solą.
podanie zupy
Do głębokich talerzy wlewać dwiema chochlami jednocześnie obie zupy. Na środek talerza wyłożyć grzanki i udekorować zupę kleksami śmietany.