eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Duet na talerzu. Kremowa zupa ziemniaczana z majerankiem i kremowa zupa szpinakowa. Jako dodatek grzanki chlebowe i kwaśna śmietana.

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli

Składniki:

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli

wywar

składniki zupy szpinakowej

składniki zupy ziemniaczanej

dodatki

Sposób przygotowania:

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli

przygotowaniue wywaru

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Ugotować wywar z porcji rosołowej, warzyw,ziela angielskiego i liści laurowych.

Korpus z kurczaka umyć i włożyć do garnka. Marchewki,pietruszkę i seler obrać ze skórki,umyć i dodać do garnka. Całość zalać wodą i dodać liście laurowe,ziele angielskie i sól do smaku.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Z wywaru wyjąć warzywa i porcję rosołową. Ugotowany wywar przecedzić przez sitko.

przygotowanie zupy

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Oddzielone od kości i skóry mięso pokroić.

Z porcji rosołowej od kości i skóry oddzielić mięso i je pokroić.

przygotowanie warzyw

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Marchewkę pokroić w plasterki. Osobno pokroić pietruszkę i seler.

Wyjęte z wywaru warzywa pokroić. Osobno marchewkę,osobno pietruszkę i seler.

przygotowanie ziemniaków

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Obrane i pokrojone ziemniaki zalać połową wywaru i ugotować do miękości.

Ziemniaki obrać z łupinek,umyć,pokroić w kostkę,zalać połową wywaru i ugotować do miękkości.

przygotowanie zupy ziemniaczanej

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli

Do miękkich ziemniaków dodać połowę mięsa i marchewkę. Całość zmiksować w malakserze lub blenderem i doprawić majerankiem,pieprzem,gałką muszkatołową i maggi do smaku.

przygotowanie zupy szpinakowej

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Szpinak zalać resztą wywaru,dodać czosnek i ugotować.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Szpinak włożyć do garnka,wlać resztę wywaru,czosnek i gotować 20 minut.

przygotowanie zupy szpinakowej cd

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Zmiksować szpinak,mięso,ziemniaki,pietruszkę,seler i przyprawy.

Do ugotowanego szpinaku dodać pół litra ugotowanych ziemniaków,pietruszkę,seler,resztę mięsa i zmiksować w malakserze lub blenderem. Zupę przyprawić do smaku gałką muszkatołową,pieprzem i ewentualnie solą.

podanie zupy

Szpinakowo ziemniaczana kremowa zupa Eli
Sposób na podanie zupy.

Do głębokich talerzy wlewać dwiema chochlami jednocześnie obie zupy. Na środek talerza wyłożyć grzanki i udekorować zupę kleksami śmietany.


Tagi:

zupa krem zupa