zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 718]

Zupa krem z kolorowych warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiamy zupy krem. Można w nich przemycić masę warzyw, których nasze dzieci nie lubią, a taką zupę zjedzą ze smakiem.

Zupa krem z kolorowych warzyw Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa krem z kolorowych warzyw

 

  • 2 bataty fioletowe
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 młode cukinie
  • mały por
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki)
  • ćwiartka selera
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kolorowych warzyw
Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. 

W garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. 

Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) 

Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję. 

Podaję z grzankami.
Zupa krem z kolorowych warzyw
Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki.
Zupa krem z kolorowych warzyw
W garnku na maśle klarowanym obsmażam warzywa,
Zupa krem z kolorowych warzyw
dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi.
Zupa krem z kolorowych warzyw
Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw,
Zupa krem z kolorowych warzyw
Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut)
Zupa krem z kolorowych warzyw
Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję.