WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa szpinakowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lekka i delikatna zupa szpinakowa. Z dodatkiem czosnku i soku z cytryny, który wzbogaca smak.

Zupa szpinakowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szpinakowa z jajkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z jajkiem
Świeży czosnek dokładnie myjemy i drobno kroimy. Do garnka wrzucamy dwie łyżki masła i rozgrzewamy je. Wrzucamy do niego roztarty czosnek i solimy odrobinę. Do podsmażonego czosnku dodajemy szpinak i gdy straci swoją objętość, wlewamy do garnka bulion i gotujemy kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę. Taką zasmażką zagęszczamy zupę, dolewamy śmietanę z sokiem cytrynowym oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.