migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa szpinakowo-szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam szpinak ale zupę szpinakową robiłam dopiero pierwszy raz. Wyszła naprawdę smaczna, z dodatkiem młodych warzyw jest gotowa w kilka chwil. Smak zupy podkręciłam dodając trochę kwaskowego szczawiu.

Zupa szpinakowo-szczawiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowo-szczawiowa

 

  • 1,5 l bulionu
  • 350 g szpinaku
  • 80 g szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowo-szczawiowa
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.

Szpinak i szczaw posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć krótko pokrojone liście aby zmniejszyły swoją objętość.

Gdy warzywa w zupie będą już prawie miękkie dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 5 minut. Do smaku doprawić solą.

Gdy zupa będzie gotowa zestawić z ognia i zabielić śmietanką.
Zupa szpinakowo-szczawiowa
Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Zupa szpinakowo-szczawiowa
Liście szczawiu i szpinaku drobno posiekać.
Zupa szpinakowo-szczawiowa
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć krótko pokrojone liście aby zmniejszyły swoją objętość.
Zupa szpinakowo-szczawiowa
Gdy zupa będzie gotowa zestawić z ognia i zabielić śmietanką.