joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Zupa truskawkowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupa... ale dość nietypowa : )

Zupa truskawkowa.

Składniki:

Zupa truskawkowa.

 

  • 1 kg truskawek (mogą być mrożone ale zupa nie będzie wyglądała tak efektownie jak ze świeżych)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 20 dag miałkiego cukru
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu (mniej więcej 4 cm)
  • laska wanilii
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Zupa truskawkowa.
Do garnka wlać 1 szklankę wina i szklankę wody (można zamiast wody dolać 2 szklanki wina). Dodać cukier, cynamon i przeciętą w pół laskę wanilii, goździki i skórkę z pomarańczy. Całość gotować 10 minut. truskawki włożyć do płynu, zamieszać kilka razy i natychmiast wyjąć. Truskawki najlepiej włożyć do kamionkowego naczynia. Następnie gotujemy nasz płyn aż powstanie syrop. Gdy będzie juz gotowy studzimy go i zalewamy truskawki. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Otrzymaną zupę uzupełniamy przegotowaną wodą (tak aby otrzymać pożądaną konsystencję). Można podawać z biszkoptami.

Tagi:

zupa