kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Zupa Wakacyjny Ogród

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Jest to wyśmienite, choć proste danie. Polecam.

Zupa Wakacyjny Ogród

Składniki:

Zupa Wakacyjny Ogród

 

  • 300 ml wrzątku
  • 1 kostka wywaru warzywnego
  • 1 l soku pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cebuli dymki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża marchewka
  • 100 g brokułów
  • 100 g białej kapusty
  • 55 g fasolki szparagowej
  • 55 g groszku
  • 55 g fasoli jaś
  • 8 łodyżek bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa Wakacyjny Ogród
1. Wlewamy wrzątek do garnka. Mieszając, dodajemy wywar warzywny (może być również bulion), sok pomidorowy, oraz pokrojone kolejno warzywa: czosnek, dymkę, ziemniak, marchewkę. Gotujemy wszystko, zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Gotujemy zupę na małym ogniu około 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

2. Ostrym nożem kroimy brokuły na kawałki, dodajemy je do zupy razem z posiekaną kapustą, fasolką szparagową i fasolą jaś. Ponownie zagotowujemy zupę, nieco zmniejszamy ogień, ale tak, żeby nie przerwać gotowania. Gotujemy około 5 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale być jędrne.

3. Próbujemy naszą zupę, doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do ogrzanych miseczek. Kroimy drobno bazylię i posypujemy z góry potrawę. Każdą porcję można udekorować dużym listkiem bazylii. Podajemy na gorąco.