ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa warzywna na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna zupa na rosole warzywna, zupa jest idealna na letnie dni, gdyż smakuje w temperaturze pokojowej lub letniej.

Zupa warzywna na rosole Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa warzywna na rosole

 

  • papryka kolorowa 6 sztuk średnie,
  • cebula kolorowa 4 sztuki,
  • marchew 4 sztuki średnie,
  • korzeń pietruszki 2 sztuki większy,
  • pomidory mocno dojrzałe 6 sztuk,
  • rosół 2 litry,
  • ziemniaki 5 sztuk średnie,
  • papryka wędzona 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • sól czosnkowa 1-2 łyżeczki,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna na rosole
Papryki oczyścić z gniazdek nasiennych, opłukać i pokroić na kawałeczki. Cebule obrane pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę obrana pokroić w kostkę. Ząbki czosnku w talarki.

W garnku na oleju podsmażyć cebule. Dodać pozostałe warzywa, pokrojone w kostkę pomidory ze skórką lub bez i czosnek z 10 minut. Mieszać.

Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową.

Gotować do miękkości ziemniaków. Pod koniec wsypać sól czosnkową, paprykę wędzoną, pieprz mielony czarny. Gdy ziemniaki miękkie zdjąć garnek z ognia i dodać natkę pietruszki.
Zupa warzywna na rosole
Warzywa można dodać również inne czy jakie lubimy.
Zupa warzywna na rosole
Zupa nam smakuje jako letnia lub w temperaturze pokojowej.
Zupa warzywna na rosole
Zupa jest sycaca i zarazem lekkostrawna.