Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Zupa warzywna z fioletowym brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa jarzynowa dla dużych i małych, dobra na każą porę roku, choć mnie tej zimy przypomina wiosnę!

Zupa warzywna z fioletowym brokułem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa warzywna z fioletowym brokułem

 

  • 4 duże marchewki
  • ok 100g zielonej fasolki szparagowej
  • 500g fioletowych brokułów z liśćmi
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • pęczek kopru
  • bulion drobiowy
  • 100g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z fioletowym brokułem
Marchewki obieramy i kroimy w "półksiężyce". Fasolkę szparagową koimy na 3 części mniej więcej równej długości, po uprzednim odcięciu końcówek. Brokuły dokładnie płuczemy i odcinamy różyczki od liści i łodygi. Liście z łodygą kroimy w paski podobnie jak sałatę lodową. Do bulionu (ja ugotowałam delikatny wywar na korpusie, ale może być jakikolwiek lubicie) dodajemy warzywa, oprócz różyczek brokuła, które dodajemy na końcu gdyż najszybciej będą miękkie. Dodajemy też posiekany pęczek kopru, kukurydzę, doprawiamy do smaku. Śmietanę dodajemy po uprzednim "zahartowaniu". Smacznego!
Zupa warzywna z fioletowym brokułem
Zupa nie zawiera wielu skłądnikó ale jest bardzo smaczna.