limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Zupa z soczewicy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna zupa o wiosennej nucie

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Z marchwi, 1 cebuli, selera i 1 pomidora gotuję warzywny bulion. Przecedzam i doprawiam go szafranem i pieprzem. Soczewicę moczę w wodzie przez godzinę, następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i razem gotuję do miękkości. Następnie odcedzam, przekładam do garnka z bulionem warzywnym. W tym czasie na suchą patelnię wrzucam kolendrę, prażę chwilę, następnie dodaję masło. Kiedy się rozgrzeje, wrzucam posiekaną natkę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, wlewam sok wyciśnięty z cytryny i 2 szklanki wody. Duszę pod przykryciem około 30 minut. Na koniec bulion warzywny łączę z soczewicą - gotuję razem ok. 15 minut. ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Tagi:

soczewica