Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa warzywna z ziarnami soczewicy, ugotowana na mięsie z indyka.

Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku

 

  • mięso z indyka - u mnie udziec z kością o wadze 700g,
  • soczewica czerwona w polówkach - szklanka (o poj. 250ml),
  • cebula - 2 nieduże,
  • marchew - 4,
  • korzeń pietruszki - 2,
  • korzeń selera - wielkosci 2 pietruszek,
  • seler naciowy - 1-2 łodygi,
  • por,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • sól, pieprz,
  • vegeta,
  • liść laurowy,
  • mielona kolendra.

 

Sposób przygotowania:

Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
Warzywa obrać, umyć i pokroić.Soczewicę wielokrotnie przepłukać aż woda będzie czysta i namoczyć na czas określony na opakowaniu (u mnie wystarczyło 20 minut). Mięso umyć, zalać zimna woda, zagotować i przyprawić. Gotować przez 45 minut, dodać pokrojone wcześniej warzywa warzywa: cebule, marchew, pietruszkę i selera. Zagotować, zebrać szum i gotować na wolnym ogniu do 10 minut, dodać soczewicę, liść laurowy oraz posiekany seler naciowy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać więcej wody. Na końcu dodać pora i czosnek, chwilkę gotować i ostatecznie doprawić do smaku.
Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
Etap 1
Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
Etap 2
Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
Etap 3
Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku
Etap 4