Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zupa węgierskich mnichów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Można podawać z kluseczkami półfrancuskimi.

Zupa węgierskich mnichów

Składniki:

Zupa węgierskich mnichów

 

 

  • 1 karp (1,2 kg)
  • 1,5 l wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa węgierskich mnichów
Rybę oczyścić i wy filetować. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Dodać tartą bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażyć na maśle. (ok. 5 min). Zalać wywarem z warzyw. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Do zupy dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Tagi:

tarta karp