marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa wiśniowa na winie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Część wiśni zagotować,dodając cukier,wino i przyprawy korzenne. Zupę zmiksować.Kisiel rozrobić z wodą,dodać do zupy z wiśniami.Zagotować.

Zupa  wiśniowa na winie.

Składniki:

Zupa wiśniowa na winie.

 

  • 1,5 kg.wiśni najlepiej wydrylowanych,
  • 15 łyżek cukru,
  • szklanka czerwonego słodkiego lub półsłodkiego wina,
  • 3 l.wody,
  • śmietana kremówka,
  • cynamon,
  • goździki.

 

Sposób przygotowania:

Zupa wiśniowa na winie.
Większą część umytych i wydrylowanych wiśni zagotować w wodzie z cukrem,winem czerwonym oraz cynamonem i goździkami przez 15 min.Resztę wiśni odłożyć w szklance na później.Po zagotowaniu się wiśni,wyjąć cynamon i goździki,a zupę zmiksować.Kisiel rozrobić w małej ilości wody,dodać do zupy.Dodać pozostałe wiśnie i zagotować.