krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Zupa wiśniowa z kostką grysikową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Zupa wiśniowa z kostką grysikową

Składniki:

Zupa wiśniowa z kostką grysikową

 

Sposób przygotowania:

Zupa wiśniowa z kostką grysikową
Wiśnie umyć i wydrylować, zachowując wyciekły sok. Mąkę smażyć na maśle 2 minuty, stale mieszając. Powoli, wciąż mieszając, wlać 11 wody. Dodać wino, wiśniówkę i cukier. Wsypać wiśnie i gotować na małym ogniu 5 minut. Odstawić do schłodzenia. Zagotować 400 ml wody z masłem i solą. Kaszę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do wrzątku. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając, by się nie przypaliła i by nie powstały grudy. Ugotowaną kaszę rozsmarować na skropionym wodą półmisku na grubość 1 cm. Po ostygnięciu pokroić zwilżonym wodą nożem w kwadraciki. Włożyć kostkę grysikową do talerzy i zalać zimną zupą.