Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Zupa z botwinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jedna z pyszniejszych wiosennych zup, które przygotowuję o tej porze roku. U mnie podana z ugotowanym na twardo jajkiem.

Zupa z botwinki

Składniki:

Zupa z botwinki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki
Botwinkę umyć, drobno pokroić liście, łodygi oraz małe buraczki. Cebulę i ziemniaki obrać, drobno pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać ziemniaki i marchewkę i jeszcze chwilę smażyć. Zalać rosołem i gotować ok. 10-15 minut. 

Następnie wrzucić pokrojoną botwinkę. Całość gotować jeszcze z 10 minut. Zabielić śmietaną, doprawić do smaku. 

Podawać np. z ugotowanym jajkiem. Można też posypać zieleniną.