Sposób przygotowania:
Zupa z botwinkiETAP 1:
Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.
ETAP 2:
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę,
ETAP 3:
Zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować
ETAP 4:
Po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut.Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno