SUPERPRZEPIS

Zupa z botwinki

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Zupa z botwinki

Jedna z tych bardzo wiosennych zup, podstawą są liście buraków pozostałe składniki to kwesia gustu dlatego zupa zawsze smakuje inaczej.

Składniki:

Zupa z botwinki

 

  • 2 pęczki botwinki
  • 1/2 pęczka młodej marchewczki
  • garść zielonego groszku
  • 1 kalarepka
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zupa z botwinki

ETAP 1:

Zupa z botwinki
Botwinkę należy bardzo dobrze wypłukać z piasku.

Botwinkę oczyścić, umyć i posiekać.

ETAP 2:

Zupa z botwinki
Posiekane liście chwilkę podsmażyć na maśle.

W garnku rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekaną botwinkę,

ETAP 3:

Zupa z botwinki
Marchewki jak są takie malutkie to dodać je całe.

Zalać ją 1,5 litra wody dodać marchewczki , gałązkę lubczyku, kilka liści selera i pora, młodą pietruszkę razem z natką i 2-3 gałązki kopru. Do garnka dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i około 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i zagotować

ETAP 4:

Zupa z botwinki
Z groszku odciąć tylko końcówki i cały dodać do garnka.

Po zagotowaniu dodać oczyszczone strączki zielonego groszku i pokrojonego w kostkę pomidora bez skórki, gotować do miękkości marchewki, a trwa to zaledwie kilka minut.Kiedy marchewka jest miękka dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem i zakwasić sokiem z cytryny przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Moja zupa była podana z jajkami na twardo i ziemniakami ugotowanymi osobno


Tagi:

jajko jajka