iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Barszcz z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Barszcz czerwony na wywarze z warzyw i buraków. Buraki wykorzystujemy na ćwikłę a mamy mamy barszczyk solo tylko z botwinką .

Barszcz z botwinką

Składniki:

Barszcz z botwinką

 

  • 1 pietruszka

 

  • 2 marchewki

 

 

  • lisć laurowy

 

 

 

 

  • 1 pęczek botwinki

 

 

  • odrobina cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z botwinką
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy kroimy na pół. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy. Kroimy na cztery.

Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele.

Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.

Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku.

Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy.

Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.