Sposób przygotowania:
Barszcz z botwinką
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy kroimy na pół. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy. Kroimy na cztery.
Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele.
Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku.
Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy.
Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.
Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele.
Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku.
Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy.
Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.