darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cały rok czekam na tę zupę. Zawsze robię ją w dużym garnku i od razu mrożę część bo nie ma nic lepszego, jak talerz botwinki zimą.

Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych
Żeberka zalać dużą ilością wody. Dodać odrobinę soli, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i doprowadzić do gotowania. Dodać obrane marchewki, selera, pietruszkę i starte buraki. Zmniejszyć ogień. Małe buraczki z botwinki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Łodygi pokroić i podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Liście botwiny polecam zużyć do sałatki ( przepis w moich zasobach)Dołożyć lubczyk, łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu ok. godzinę (warzywa muszą być miękkie a wywar esencjonalny). Wyjąć mięso, selera, pietruszki i marchewki, warzywa pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku. Na koniec zabielić niewielką ilością śmietany.
Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych
Etap 1 wędzone żeberka zalać dużą ilością wody
Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych
Etap 3 łodygi botwiny pokroić i poddusić na maśle
Zupa z botwiny na żeberkach wędzonych
Etap 4 dodać sporą ilość posiekanego koperku