Sposób przygotowania:
Zupa z bułgarskich pomidorów
Włoszczyznę oczyścić i opłukać, a następnie pokroić na wzdłuż i wrzucić do garnka z wodą,dodać bulionetki,listki laurowe i ziele angielskie.Gotować z 45 min. na wolnym ogniu pod przykryciem.Cebulę po obraniu i opłukaniu przekroić na wpół i opiec połówki na drugim płonącym palniku i dodać do garnka. Dodać parę gałązek lubczyku zamiast maggi dolewać.Pogotować jeszcze z 15 min. i przecedzić wywar przez sitko do drugiego mniejszego garnka. Pomidory bułgarskie po opłukaniu sparzyć i zdjąć z nich palcami lub nożykiem skórkę,pokroić a następnie przetrzeć pałką przez sitko do garnka z wywarem. Potem blenderem mieszać pulpę pomidorową nie odrywając mieszadła od dna garnka.Doprawić pod koniec solą, ale nie za dużo i pieprzu. Można zupę serwować w filiżankach do zup na ciepło lub zimno z kleksem kremówki i listkami świeżej melisy.