Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zupa z czarnych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszna słodko-kwaśna zupa z czarnych pomidorów, które wyhodowała moja teściowa. Były tak soczyste, że nie dodałam ani grama wody! Podałam z makaronem literkowym.

Zupa z czarnych pomidorów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z czarnych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czarnych pomidorów
Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem, zeszklić. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Marchew obrać, umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, wymieszać, chwilę przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać. Dusić 10 minut. Zmiksować zupę blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sito).

Zupę doprawić papryką słodką i wędzoną, przyprawą naturalną (typu jarzynka), cukrem i pieprzem. Można także dodać odrobinę ostrej papryki dla wielbicieli mocnych smaków. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Podawać na ciepło z dowolnym makaronem (smaczna jest także na zimno) 
Zupa z czarnych pomidorów
posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dodac czosnek i marchewkę
Zupa z czarnych pomidorów
pomidory po sparzeniu obrać ze skórki, pokroić
Zupa z czarnych pomidorów
gotową zupę zmiksowac blenderem na gładki krem
Zupa z czarnych pomidorów
zupę przyprawić do smaku, zagotowac i zdjąć z ognia

Tagi:

pomidory