Sposób przygotowania:
Zupa z czarnych pomidorów
Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić z masłem do garnka z grubym dnem, zeszklić. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Marchew obrać, umyć, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, wymieszać, chwilę przesmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zamieszać. Dusić 10 minut. Zmiksować zupę blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sito).
Zupę doprawić papryką słodką i wędzoną, przyprawą naturalną (typu jarzynka), cukrem i pieprzem. Można także dodać odrobinę ostrej papryki dla wielbicieli mocnych smaków. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Podawać na ciepło z dowolnym makaronem (smaczna jest także na zimno)
Zupę doprawić papryką słodką i wędzoną, przyprawą naturalną (typu jarzynka), cukrem i pieprzem. Można także dodać odrobinę ostrej papryki dla wielbicieli mocnych smaków. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Podawać na ciepło z dowolnym makaronem (smaczna jest także na zimno)