bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Zupa z czerwonej fasoli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tą zupkę pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa, nauczyłam się ja robić od mojej mamy. Polecam bo jest bardzo pyszna.

Zupa z czerwonej fasoli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z czerwonej fasoli

 

  • 1 szklanka czerwonej fasoli
  • 2 litry wody
  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa w płynie
  • majeranek
  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z czerwonej fasoli
Fasolę czerwoną zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę. Do garnka wlewamy świeżą wodę i wsypujemy do niej fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, dalejemy troszeczkę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dajemy natkę pietruszki.
Zupa z czerwonej fasoli
Czerwoną fasolę zalewamy wodą i moczymy przez noc.
Zupa z czerwonej fasoli
Przygotowujemy sobie wszystkie warzywa i odsączoną fasolę.