Sposób przygotowania:
Zupa z czerwonej soczewicy
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając.
Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami.
Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30%
Rada: Zupę przed podaniem można zblendować.
Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania. Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami.
Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut. Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30%
Rada: Zupę przed podaniem można zblendować.