Sposób przygotowania:
Zupa z dyni z krewetkami tygrysimi
Krewetki rozmrozić. Dynię obrać pokroić w kostkę, ziemniaki obrać. W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulkę, poddusić, dodać przyprawy, dynię, ziemniaki, zetrzeć na tarce trochę skórki pomarańczowej (bez białej części, tylko pomarańczową skórkę) wymieszać, poddusić na maśle, dolać wrzątek - niedużo, byle tylko warzywa zdołały się ugotować. Gdy dynia i ziemniaki będą miękkie wycisnąć sok z połowy pomarańczy, zagotować, odstawić. Zupę zmiksować. Podsmażyć na patelni krewetki na łyżce klarowanego masła z dodatkiem czosnku i przypraw aż będą zrumienione na złocisto. Zupę nalać do salaterek i udekorować krewetkami. Bardzo pyszna. Polecam
Netka
anemon
Weronka
Rozmrożone krewetki wystarczy podsmażyć na masełku z czosnkiem (w przepisie też inne przyprawy), i jak się zrumienią to są gotowe...
Tit
Netka - ta zupa się sama broni, nawet bez krewetek jest pyszna. Polecam jest aromatyczna i sycąca.
anemon