Sposób przygotowania:
Zupa z fasoli szparagowej z cytrynowym posmakiem
Suszoną trawę cytrynową moczymy w wodzie ok.2 godziny.
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w dość drobne cząstki. Do saganka wkładamy warzywa, nalewamy wodę i gotujemy, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień, solimy, dodajemy moczoną trawę cytrynową i gotujemy pod przykrywką ok.15 minut.
Potem zwiększamy płomień, wrzucamy mrożoną fasolkę szparagową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy drobno pokrojony czosnek, listki selera. Gotujemy ok. 10 minut.
Śmietanę mieszamy z mąką, zabielamy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chwilę gotujemy , potem lekko rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Na talerzu posypujemy pokrojoną papryczką.
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w dość drobne cząstki. Do saganka wkładamy warzywa, nalewamy wodę i gotujemy, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień, solimy, dodajemy moczoną trawę cytrynową i gotujemy pod przykrywką ok.15 minut.
Potem zwiększamy płomień, wrzucamy mrożoną fasolkę szparagową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy drobno pokrojony czosnek, listki selera. Gotujemy ok. 10 minut.
Śmietanę mieszamy z mąką, zabielamy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chwilę gotujemy , potem lekko rozgniatamy ziemniaki tłuczkiem. Na talerzu posypujemy pokrojoną papryczką.