Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 366]

Zupa z Fasolki Szparagowej Tycznej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na obiad pyszna, kolorowa, sycąca zupka z fasolki szparagowej tycznej.

Zupa  z  Fasolki  Szparagowej  Tycznej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z Fasolki Szparagowej Tycznej

 

  • 1 kg. fasoli szparagowej tycznej ( Blauhilde )
  • 250 g. żeberek wieprzowych
  • 1 żrednia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 2 gałąski cząbru ( 3cm. )
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z Fasolki Szparagowej Tycznej
► Do 2 litrów osolonej wody dodać trochę pieprzu, wrzucić żeberka, obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por i gałąski cząbru / gotować /. Gdy warzywa zaczynają mięknąć pokroić je w średniej wielkośći kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Miękkie żeberka wyjąć (można je pokroić i ponownie wrzucić do garnka). ► Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić w niewielkie (3cm) kawałki i dodać do wywaru / gotować aż fasolka będzie miękka / Po gotowaniu fasolka gubi purpurowy kolor. ► Z mąki i masła zrobić lekką zasmażkę i dodać do zupy, dokładnie mieszając, zagotowć. ► Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Jak potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Zupa  z  Fasolki  Szparagowej  Tycznej
Z własnego ogrodu świeżo zerwana piękna kolorowa fasolka - umyta i pocięta.

Tagi:

przyprawy