Sposób przygotowania:
Zupa z fasolką szparagową
Przygotować ok. 2-2,5 l wody. Wsypać łyżeczkę soli. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i pokroić. Marchewkę i pietruszkę w talarki, mniejszą część w kostkę. Seler również w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tak przygotowane produkty wrzucić do wcześniej wspomnianej zimnej wody. Teraz dopiero włączyć palnik. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. W tym czasie umyć fasolkę, podcinać końcówki i pokroić na mniejsze części. Dodać do gotujących się pozostałych warzyw. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i również dodać do zupy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić na cztery części. Wrzucić do garnka. Gotować jeszcze ok. 10-12 minut. Jeśli wyparowało zbyt dużo wody - uzupełnić. Tuż przed końcem dodać serek naturalny (lub śmietankowy). Gotować minutę, żeby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem, lubczykiem i Vegetą. Wyłączyć palnik. Dodać przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Przykryć na 5 minut. Przed podaniem można posypać kosteczkami czerwonej papryki.
zosia1000