mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zupa z fasolki szparagowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupa mojego dzieciństwa, robiła ją moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk.

Zupa z fasolki szparagowej

Składniki:

Zupa z fasolki szparagowej

 

  • 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej
  • 1 papryka żółta
  • 3 marchewki średnie
  • 1 gałązka liścia selery
  • lubczyk świeży
  • 1 kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany 18 %
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka maki krupczatki

Sposób przygotowania:

Zupa z fasolki szparagowej

ETAP 1:

Zupa z fasolki szparagowej
fasolka szparagowa obrana marchewka liście selera

Fasolkę obieram.

ETAP 2:

Zupa z fasolki szparagowej
fasolka obrana i pokrojona na kawałki na sitku

Fasolkę kroję na kawałki.

ETAP 3:

Zupa z fasolki szparagowej
marchewka pokrojona na kawałki i papryka w paski

Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno.

ETAP 4:

Zupa z fasolki szparagowej
do bulionu dodana marchewka fasolka pokrojona

Do garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki.