renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z groszku łuskanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z groszku łuskanego tym razem doprawiona dużą ilością czosnku niedźwiedziego. Pyszna i sycąca zupa.

Zupa z groszku łuskanego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z groszku łuskanego

 

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku łuskanego

Etap 1

Zupa z groszku łuskanego
Groszek łuskany należy najpierw wypłukać.

W duzym garnku zagotować bulion z woda w stosunku 1:2, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Groszek łuskany wypłukać pod bieżącą woda i wrzucić do garnka. Gotować na wolnym ogniu.

Etap 2

Zupa z groszku łuskanego
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Po około 5 minutach od zagotowania dodać cebulę posiekaną w kostkę, dalej gotować.

Etap 3

Zupa z groszku łuskanego
Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy.

Następnie po około 15 minutach należy dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i gotować.

Etap 4

Zupa z groszku łuskanego
Do zupy pod koniec gotowania dodajemy makaron.

Gdy już groszek będzie miękki ( będzie się lekko rozpadał) dodajemy makaron, gotujemy około 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka wędzoną.

Etap 5

Zupa z groszku łuskanego
Na koniec do zupy dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi i mieszamy.

Jeśli zupa byłaby za gęsta to można dolać trochę wody i zagotować. Na konie dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi. I zupa gotowa.