Sposób przygotowania:
Zupa z groszku łuskanegoEtap 1
W duzym garnku zagotować bulion z woda w stosunku 1:2, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Groszek łuskany wypłukać pod bieżącą woda i wrzucić do garnka. Gotować na wolnym ogniu.
Etap 2
Po około 5 minutach od zagotowania dodać cebulę posiekaną w kostkę, dalej gotować.
Etap 3
Następnie po około 15 minutach należy dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i gotować.
Etap 4
Gdy już groszek będzie miękki ( będzie się lekko rozpadał) dodajemy makaron, gotujemy około 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i papryka wędzoną.
Etap 5
Jeśli zupa byłaby za gęsta to można dolać trochę wody i zagotować. Na konie dodajemy pokrojony czosnek niedźwiedzi. I zupa gotowa.