dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zupa z grzybów suszonych zabielana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa z suszonych grzybów.

Zupa z grzybów suszonych zabielana

Składniki:

Zupa z grzybów suszonych zabielana

 

Sposób przygotowania:

Zupa z grzybów suszonych zabielana
Grzyby moczyć przez noc lub przynajmniej przez kilka godzin. Umyć, jeśli były suszone, całe kapelusze, można pokroić w paseczki, przełożyć do garnka. Zalać wodą z moczenia (ostrożnie, bo na dnie może być piasek). Warzywa i cebulę umyć, obrać, dodać do grzybów. Posolić i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa, marchewkę pokroić w paseczki, dodać do wywaru (pozostałych warzyw nie dodawać). Mąkę dokładnie rozmieszać ze śmietaną, zaprawić zupę. Zupa najsmaczniejsza jest z prawdziwków, ale można ją ugotować z grzybów mieszanych, dodając dla zapachu 2-3 borowiki.

Tagi:

grzyby