Sposób przygotowania:
Zupa z jabłek
Jabłka obieramy ze skórki,pozbywamy się szypułek i gniazd nasiennych, kroimy w drobne cząstki.Żurawiny zalewamy szklanka ciepłej wody,odstawiamy.Do 1litra gorącej wody wsypujemy cukier, goździki, dodajemy łyżkę z soku cytryny i jabłka.Gotujemy w syropie,aż staną się szkliste.Wyjmujemy łyżką cedzakową i rozkładamy w talerzach. Żurawiny wraz z woda w której się moczyły,rozbijamy w malakserze,przekładamy na geste sito,przecieramy do jabłkowego syropu,mieszamy.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i łączymy z syropem jabłkowym.cały czas mieszając,zagotowujemy.Trzymamy na ogniu przez 3 min.Zestawiamy z ognia dodajemy wino,doprawiamy do smaku sokiem z cytryny,gorącą zalewamy rozłożone jabłka w talerzach.