Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zupa z jabłek z czerwonym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupę z jabłek podawać z groszkiem ptysiowym lub krakersami

Zupa z jabłek z czerwonym winem

Składniki:

Zupa z jabłek z czerwonym winem

 

  • 50 dag jabłek,
  • 15 dag cukru,
  • 200 ml czerwonego słodkiego wina,
  • 100 ml śmietany,
  • 700 ml wody,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki goździków mielonych,
  • groszek ptysiowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z jabłek z czerwonym winem
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średniej wielkości kostkę. Włożyć do garnka, wlać 700 ml wody, dodać cukier, wymieszać i gotować ok 8 minut. Następnie wlać 200 ml czerwonego słodkiego wina, dodać cynamon i goździki, gotować około 5 min. Zdjąć z ognia mieszając połączyć ze śmietaną. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.