anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa z kopru włoskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ta zupa ma wyjątkowy smak i wiele wartościowych składników, nie wymaga precyzyjnego krojenia warzyw i długiego gotowania, a jest bardzo pożywna.

Zupa z kopru włoskiego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z kopru włoskiego

 

  • duży koper włoski – 1 szt.
  • cukinia – 250 g
  • seler – 1/4 szt.
  • łodyga selera naciowego – 1 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • kwiat muszkatu -1/4 łyżeczki
  • kminek – 1/4 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • śmietana kremówka – 1/2 szk.
  • bulion warzywny – 2 szk.
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Zupa z kopru włoskiego
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na plastry. W rondlu na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Przez chwilę mieszając smażyć, dodać posiekany czosnek, przyprawy i pozostałe warzywa. Smażyć często mieszając, a następnie wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie. Odstawić zupę do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.Garnek z zupą ponownie postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego lub z łyżką kwaśnej śmietany.
Zupa z kopru włoskiego
Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego lub z łyżką kwaśnej śmietany.

Tagi:

cukinia