Sposób przygotowania:
zupa z kukurydzy ze smażoną tortillą
• paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne,
• pieczemy ją w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni,
• gorącą wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut,
• po wyjęciu obieramy skórkę,
• czosnek kroimy w plasterki, rumienimy w garnku na oliwie,
• paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku, chwile smażymy, dodajemy odsączoną kukurydzę,
• chwile smażymy i dolewamy wodę, gotujemy 15 min,
• następnie wszystko miksujemy, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, salsę, chwilę gotujemy i mieszamy,
• tortillę kroimy w cienkie paseczki i na pół, obsmażamy na oliwie na chrupko,
• zupę przelewamy do miseczek, dodajemy tortillę, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki
• pieczemy ją w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni,
• gorącą wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut,
• po wyjęciu obieramy skórkę,
• czosnek kroimy w plasterki, rumienimy w garnku na oliwie,
• paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku, chwile smażymy, dodajemy odsączoną kukurydzę,
• chwile smażymy i dolewamy wodę, gotujemy 15 min,
• następnie wszystko miksujemy, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, salsę, chwilę gotujemy i mieszamy,
• tortillę kroimy w cienkie paseczki i na pół, obsmażamy na oliwie na chrupko,
• zupę przelewamy do miseczek, dodajemy tortillę, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki